Kurser

"Du och din häst i ett fantastiskt samspel”

 

Jag kommer ut och håller

KURS

 Natural Horsemanship / Trick Training / Unghästträning

                     * Kommunikation                     * Ledarskap                  * Förståelse

                     * Kroppsspråk                         * Inlärning                  * Signaler

                     * Positiv motivering                 * Samspel                    * God hästhantering

Natural Horsemanship och Frihetsdressyr är till för alla som vill få en djupare relation och kommunikation med sin häst. Det kommer att ta er till en helt ny nivå av förståelse, tillit och samspel, oavsett gren, ras och ålder!! Eller bara som ett alternativ till ridningen. Kurserna innehåller bla många bra ledarskapsövningar och arbete från marken (vilket är bra om man har en ung/ gammal/ konvalescent) Du får lära dig om positiv förstärkning och motivering, samt hur man får en uppmärksam, samarbetsvillig och lydig häst!

Även problemlösningar för de som har div olika problem / olater.

 

Kurserna kostar 750 kr för deltagare med häst (publik kostar 150 kr)

Hästar finns att låna, om ni ej har möjlighet att ta med er egna häst!

Finns även påbyggnadskurser, Steg 2,3,4 och 5 för de som vill fördjupa sig ännu mer!

KURSER:

 

Unghästträning: onsdag 30 aug

Toleransträning lör 2 sep

Frihetsdressyr steg 1: lör 16 sep Lanna

Unghästträning: tis 12 sep Hallsberg

Frihetsdressyr 3: sön 1 okt Fjugesta

Frihetsdressyr 2: lör 5 okt Lanna

Ridläger v 44 (se fliken Ridläger)

Unghästträning: onsdag 13 och 27 nov 

NH Steg 2: sön 24 nov

Frihetsdressyr  Steg 1: lör 7 dec

Unghästträning /grupplektion ons 11 dec

Ridläger v 1 (se fliken Ridläger)

 

 

Önskemål om fler kurser? Hör av er! 🙂

Jag kommer gärna ut till er klubb / stall och håller kurs!

Unghästträning = Kommunikationsträning för alla!

Det är jättekul att Unghästträningarna har varit så populära!

Folk har kommit med fler och fler olika typer av hästar, så nu är det inte bara unghästar, utan en härlig blandning av åldrar och utbildningsnivåer på hästarna. Den gemensamma nämnaren är så klart fortfarande att man ska vilja lära sig mer om hur man ska lära in signaler och utbilda sin häst. 

Vi träffas med jämna mellanrum för att den unga / oerfarna hästen (Nu även äldre /erfarna hästar oxå! ) ska få komma ut på lite miljöträning och på ett basic, och för hästen Naturligt sätt, lära sig nya saker under guidad vägledning. Vi leker in kunskapen för att både häst och ryttare ska tycka att det är lätt och roligt! Ibland djupdyker vi i någon specifik övning, eller kanske dukar upp en teknikbana. Äldre hästar kan då ridas genom banan av bommar, koner, slalom, labyrinter mm, medans unghästarna förs för hand. Alla övningar och signaler är enligt Frihetsdressyrens normer och är förberedande för att så småning om kunna både leda och rida din häst lös! 🙂

Vad innehåller de olika stegen?

FRIHETSDRESSYR

STEG 1, Grundkurs
Hästens språk
Under denna kurs kommer vi att gå igenom hästens språk, både som flockmedlem och tillsammans med oss människor.
Hur kan vi lära oss att tolka och förstå hästens naturliga beteende, signaler och kroppsspråk?
Hur kan vi på bästa sätt kunna kommunicera och samarbeta med våra hästar?
Under kursen kommer vi att gå igenom hur man löser vanliga problem som
lätt dyker upp i vardagen med våra hästar.
Du kommer att få lära dig hur du får din häst
att slappna av och släppa kontrollbehovet. Den kommer bli mer fokuserad och intresserad av dig och du får den att vilja följa dig, och att vilja arbeta tillsammans med dig!

Inga förkunskaper krävs.

STEG 2, Fortsättning
Kommunicera och arbeta med lös häst

Denna kurs fortsätter där steg 1 slutade, vi fördjupar oss mer i hur vi kan utveckla kontakten med vår häst.
Hästen börjar nu följa oss lös och har sin uppmärksamhet riktad på dig. Nu kan vi lära in fler signaler, och göra många roliga övningar tillsammans med hästen, där den får träna på att följa dig / komma till dig på olika vis och i olika formationer,
även i trav.
Steg 1 krävs som förkunskap.

STEG 3
Ett fantastiskt samspel
I denna kurs djupdyker vi ännu mer i den fina kommunikationen och signalgivningen
vi skapat med våra hästar. Den kommer ta er till en helt ny nivå av förståelse, tillit och samspel. Vi börjar förfina signalgivningen och tittar mer på små detaljer. Hästen har sitt fulla fokus på dig och du kommer att kunna ha den lös på öppna ytor. 
Steg 1 och 2 krävs som förkunskap.

STEG 4
Ta kommunikationen upp på ryggen
Precis som det låter, på denna kurs går vi igenom hur signalgivningen ser ut uppifrån ryggen på hästen när vi rider. Det är viktigt att vi har en väl grundutbildad häst som förstår vad de olika signalerna betyder, och att vi kan rida den avslappnat, liksidigt och i balans. Du får lära dig att ge hästen fler signaler genom ditt kroppsspråk, sitsen och vikthjälperna. Vi lägger grunden för att få en lugn och trygg ridhäst oavsett vilken diciplin du rider, eller om du på sikt vill kunna rida helt utan huvudlag och bara rida med din goda kommunikation som hjälpmedel! Målet är att få hästen till avslappning, följsamhet, balans och sökning framåt neråt (självklart styrning och stop!) med bara din sits, utan att ta i tyglarna.
Steg 1, 2 och 3 krävs som förkunskap.

STEG 5
Ridning utan huvudlag
Denna kurs tar vid där Steg 4 slutade, Målet med den här kursen är att både du och din häst blir så trygga och säkra på signalgivningen via din sits, att du på sikt kan ta av tränset och rida den lika mjukt och fint i balans och med formgivning ändå. En utmanande och riktigt rolig kurs för dig som vill rida i harmoni och  få en riktigt djup och fin relation med din häst.
Steg 1, 2, 3 och 4 krävs som förkunskap.

 

NATURAL HORSEMANSHIP

NH Steg 1

Under denna kurs kommer vi att gå igenom hästens språk, både som flockmedlem och tillsammans med oss människor. Du kommer få lära dig vikten av att vara en tydlig och konsekvent ledare för din häst, och vi kommer göra flera nyttiga och roliga ledarskapsövningar. Du kommer att få lära dig hur du får din häst att slappna av, släppa kontrollbehovet och bli mer fokuserad på dig. Vi kommer prata om positiv förstärkning och motivering, samt hur man får en uppmärksam, samarbetsvillig och lydig häst! Vi ger signaler genom tryck och eftergift.

Inga förkunskaper behövs.

NH Steg 2

Denna kurs tar vid där Steg 1 slutade. Vi fördjupar oss mer i ledarskapet och kroppsspråket. Vi förfinar signalgivningen och tittar mer på detaljer i kommunikationen. Hästen är nu mycket mer fokuserad på dig och har blivit mer uppmärksam och lydig på dina signaler. 

Steg 1 krävs som förkunskap.

 

Trick-träning

Trick Steg 1

Även i denna kursen kommer vi börja att prata lite om hästens naturliga beteende och kroppsspråk, för att förstå hur vi på bästa sätt kan lära in nya signaler så att hästen på ett enkelt sätt kan förstå vad vi menar.  Genom tecken och signaler kan vi sedan lära hästen att utföra olika trick på vårat kommando. Vi går igenom skillnaden på underkastande rörelser och dominanta rörelser, och konsekvenserna av dessa. Vi börjar kika på några trick som passar dig och din häst, det kan variera och vara individuellt. Bra trick att börja med kan exempelvis vara Yoga, Bergsgeten, Buga, Backa och Morgonövningen.

Inga förkunskaper behövs.

Trick Steg 2

Vi fortsätter att stärka kommunikationen och förståelsen i signalgivningen mellan häst och människa. Vidare förslag på trick kan vara  Piruett, Inkallning, Parkering, Sidepass och Komplement. Vilka trick ni kommer att få lära er är individuellt, baserat på hur gott samarbete (kommunikation och förståelse) du och din häst har i grunden.

Steg 1 krävs som förkunskap.

 

Toleransträning

Vi dukar upp en teknikbana med olika stationer som ni ska ta er igenom, förbi, över och under, på bästa sätt tillsammans med er häst. Det kan vara allt från labyrinter, slalombanor, pressenningar, plastremsor, ballonger, paraplyer, olika hinder mm. Du får välja om du vill rida eller föra din häst för hand. Tanken är att du ska få träna upp din signalgivning och  kroppsspråk, så att ni stärker ert samarbete genom den kluriga banan och hästen blir "skrämseltränad".

 

Susanne Mulder 24.02.2015 18:23

HAr Du någon NHkurs i vår alt unghästträning?
JAg har ett basjkirsto, 3 år som jag vill träna lite mer aktivt nu.

| Svar

Senaste kommentarer

19.03 | 22:43

Hej. Jag vet inte ifall hemsidan är aktuellt fortfarande men om ni tillhandahåller inridning av unghästar får du gärna höra av dig till lillamyys@bredband.net

25.04 | 14:51

Hejsan vet att du ska till Lia och träna den 2 maj Är också intresserad av att vara med mitt mobnr 0760450998 Med vänlig hälsning Irene Henningsson

11.07 | 10:19

Hej har du rid/trick lektioner?
Min hemsida www.ctmahir.se Bor i Klockhammar och är väldigt intresserad av rida för dig. Mvh Camilla

20.03 | 15:17

Ålder och kunskapsnivå för ridlägret den 3-6 jul? Har en tjej på 11 år som ridit i 4 år för tränare. Just nu har hon en lite busig russfröken på 6 år.