Horsemanship och Trick

Natural Horsemanship

Min tolkning av Natural Horsemanship är att vi människor ska lära oss att förstå hästens naturliga beteende, signaler och kroppsspråk, och börja kommunicera med våra hästar uti från det. Det blir då helt logiskt för hästen att förstå vad vi menar när vi helt plötsligt "pratar" hästens språk, istället för att hästarna ska försöka att förstå oss och klura ut vad vi begär av dem när vi gör på "människovis".
I och med goda kunskaper om kroppsspråket kan vi kliva in i hästens värld och bli en naturlig ledare för hästen, Horsemanship handlar till största delen om ledarskapet! Samspelet som uppstår mellan dig och hästen får du på köpet!!

NH-kurserna finns i 3 steg, man får själv välja hur mycket man vill fördjupa sig och hur många steg man vill gå. Läs mer om vad de olika stegen innehåller under fliken Kurser.

Ledarskap

Tanken är att hästen i alla lägen, ska acceptera oss som ledare, följa oss, lyssna på oss och vara uppmärksamma på våra signaler. Men vi måste FÖRTJÄNA hästens förtroende, det går inte att begära! Man skapar alltså ett förtroende och ett samspel som är helt fantastiskt att uppleva! Och på köpet får du en lydig, uppmärksam, trygg, lyhörd och lättlärd häst.  För säkrare och tryggare hästhantering, med andra ord!

Tolerans-träning

När hästen litar på oss, och ser oss som en trygg och värdig ledare, kan vi börja träna den att "farliga saker" inte är farliga. Hästen ska med öppet sinne undersöka de saker / uppgifter vi presenterar för den, och på sikt kommer hästen snällt och lydigt följa oss genom fladdrande plastband, vippbrädor, ballonger och allt tänkbart som tidigare varit skräckinjagande.

Få en säkrare häst

Hästen ska kunna lita på oss i alla lägen, paraplyer, en fladdrande pressenning på ryggen, plastpåsar, piskor, mm mm. Vi ska kunna utsätta vår häst för MASSA konstiga saker och den ska fortfarande känna sig lika trygg och lugn i vårt sällskap!!!
Tänk om alla hästar var lika lugna och trygga som 2-åriga Lilly i hanteringen!!

Problemlösning

Sedan ska vi även kunna "skicka ut våra hästar på uppdrag". De ska kunna gå över en lastpall, labyrinter av bommar,  broar, diken, gå i trappor, in i transporten, ja överallt dit vi pekar, ska hästen gå utan att ifrågasätta. För att hästens ledare säger så. Och för att hästen har förstått att det är positivt o spännande att samarbeta!! Hästen lär sig alltså att se och förstå uppgiften, och på egen hand lösa problemet. Underbart!!!

Uppmärksamhet och fokus

Hästen får lära sig att hålla sin fulla uppmärksamhet på dig och leta efter dina signaler på vad den ska göra. Jag gillar den här bilden då den verkligen visar Avelino's uppmärksamhet och fokus på mig. Jag visar med mitt kroppsspråk vad jag vill att han ska göra och han utför det gladeligen!  Man kan nästan se vilken energi han har och hans vilja att samarbeta!

Trick Training

Trick Training handlar om inlärda signaler och bra kommunikation. Trick är för mig ett naturligt komplement till NH/ Frihetsdressyr och dessutom väldigt roligt att leka tillsammans med sin häst!!! Utifrån kroppsspråket och signaler lär vi hästen att göra olika trix, konster som buga, stå still, hoppa, sitta, ligga, stegra, piruetter och mycket därtill. Och de kommer med glädje utföra sina övningar för dig så länge träningen varit positiv! Det är bara fantasin som sätter stopp för vad du kan lära din häst att göra på kommando!!!

Trick-kurserna finns i 3 steg. Man får själv välja hur mycket man vill fördjupa sig och hur många steg man vill gå. 
Läs mer om vad de olika stegen innehåller under fliken Kurser.

Spansk skritt

Spansk skritt är när hästarna "marscherar" med frambenen i skritten, ungefär som när militärerna marscherar. Här tränar jag och Taranto på att sträcka frambenet rakt ut i spansk skritt. Taranto är även duktig på Spanska Piruetten (med ena frambenet i luften).

Stegra

Här leker jag och shettis-hingsten Teddybjörn tillsammans. Tedde blir nästan lika lång som mig när han ställer sig upp på bakbenen!!  Han kan även sitta i knä, om man sätter sig inne hos honom i boxen. Kanske inget man lär en större tyngre häst, men en söt liten shettis går ju bra att ha i knät!!

Ligga

Att komma så långt att du kan säga åt din häst att lägga sig ner på kommando är en fantastisk känsla! Det bekräftar samspel, förståelse, tillit och harmoni.

NH eller Frihetsdressyr - Vad är skillnaden?

Frihetsdressyr och Natural Horsemanship bygger lite på samma teori om gott ledarskap och bra kommunikation. Därför tycker jag att de går lite hand i hand med varandra. Många övningar är likadana men den största skillnaden är att i Frihetsdressyren ska du kunna ha hästen helt lös. I den traditionella NH'n lägger man ganska stor vikt på övningar att flytta hästen undan för tryck. I Frihetsdressyren är det viktigt att hästen alltid vill komma till dig, på olika vis och i olika formationer, även fast den är lös. Det krävs att man har tränat upp känslan och "ögat" för vart man har sin häst både fysiskt och mentalt. När man tränar NH har ju de flesta repgrimma och ledrep så att man fortfarande kan använda sig av inverkan i repet och repgrimman om man behöver. Men i Frihetsdressyren ska allt fungera utan rep. FD'n visar hur bra ditt grundarbete har varit, hur fin förståelse och god kommunikation du och din häst har med varandra. Vad du än vill göra med hästen i frihet så måste du först kunna göra det korrekt och med säkerhet när du har hästen på lina. När alla övningar fungerar bra på lina, så kan man testa att ta av grimman / linan och se om hästen följer lika fint nu, även fast den är helt lös.

Min egen reflektion

Det är en väldigt stor känsla för mig att ha kommit så här långt med Avelino, där man kan släppa honom lös och han villigt och energiskt har full fokus på mig och gärna vill jobba / leka. När jag hittade honom som 3-åring hos en hästhandlare i Spanien, var han mager, ärrad och jätterädd. Han hade ingen tillit till människor och var övertygad om att alla som kom i hans närhet ville honom illa. Så hans enkla lösning på allt var att backa undan eller rymma iväg från människor. Så jag är väldigt stolt över honom och även mig själv, för att vi har byggt upp den fantastiska samhörigheten som vi har idag. Vi har fortfarande massor kvar att lära, underbara framtid! Och jag vill gärna dela med mig och sprida dessa värdefulla kunskaper vidare till andra som oxå vill nå en djupare kommunikation och förståelse till sin häst!

Sofie 10.10.2012 14:35

Hej!
Gud vad roligt det ser ut som ni gör! Jag skulle vilja få ta kontakt men personen som bestämmer om ni kan komma och visa upp lite trix? :)

| Svar

Senaste kommentarer

19.03 | 22:43

Hej. Jag vet inte ifall hemsidan är aktuellt fortfarande men om ni tillhandahåller inridning av unghästar får du gärna höra av dig till lillamyys@bredband.net

25.04 | 14:51

Hejsan vet att du ska till Lia och träna den 2 maj Är också intresserad av att vara med mitt mobnr 0760450998 Med vänlig hälsning Irene Henningsson

11.07 | 10:19

Hej har du rid/trick lektioner?
Min hemsida www.ctmahir.se Bor i Klockhammar och är väldigt intresserad av rida för dig. Mvh Camilla

20.03 | 15:17

Ålder och kunskapsnivå för ridlägret den 3-6 jul? Har en tjej på 11 år som ridit i 4 år för tränare. Just nu har hon en lite busig russfröken på 6 år.