Frihetsdressyr

Den goda grunden

Målet med Frihetsdressyren är att få så fin förståelse och god kommunikation med din häst, att du kan jobba den helt lös, och att allt ska fungera även utan grimskaft. Det visar hur bra ditt grundarbete har varit. Precis som när man tränar lydnad med en hund, den ska kunna bli så väldresserad att du kan ha den lös.

I den första kursen i Frihetsdressyr Steg 1, går vi igenom hästens språk och dess naturliga beteende. För att på bästa sätt kunna kommunicera, ge signaler och samarbeta med vår häst. Du får lära dig hur du får din häst att slappna av och rikta sin uppmärksamhet mer på dig, så att du kan börja ge signaler som din häst förstår, och den kommer börja följa dig, och vilja arbeta tillsammans med dig!

Läs mer om vad de olika stegen innehåller under fliken Kurser!

Arbeta från marken

Frihetsdressyr och Natural Horsemanship bygger lite på samma teori om god kommunikation med din häst. Därför tycker jag att de går lite hand i hand med varandra. Många övningar är likadana men den största skillnaden är att i Frihetsdressyren ska du kunna ha hästen helt lös. I den traditionella NH'n lägger man ganska stor vikt på övningar att flytta hästen undan för tryck. I Frihetsdressyren är det viktigt att hästen alltid vill komma till dig, på olika vis och i olika formationer, även fast den är lös. Det krävs att man har tränat upp känslan och "ögat" för vart man har sin häst både fysiskt och psykiskt.
 
Det finns flera fortsättningskurser, och varje person väljer själv hur mycket man vill fördjupa sig och hur många steg man vill gå!
 
I Steg 2 och 3 fördjupar vi oss ännu mer och vidareutvecklar kontakten med vår häst. Vi lär in fler signaler och börjar jobba med formgivning av hästen. Även i trav.

Ta kommunikationen upp på ryggen

Det är viktigt att vi har en väl grundutbildad häst som förstår vad de olika signalerna betyder, och att vi kan rida den avslappnat, liksidigt och i balans. Du får lära dig att ge hästen fler signaler genom ditt kroppsspråk, sitsen och vikthjälperna. Vi lägger grunden för att få en lugn och trygg ridhäst oavsett vilken diciplin du rider, eller om du på sikt vill kunna rida helt utan huvudlag och bara rida med din goda kommunikation som hjälpmedel! Målet är att få hästen till avslappning, följsamhet, balans och sökning framåt neråt (självklart styrning och stop!) med bara din sits, utan att ta i tyglarna.

Rida utan huvudlag

När både du och din häst blivit så trygga och säkra på signalgivningen via din sits, att du kan rida den längre stunder utan att ta i tyglarna, och ändå bibehålla styrning, följsamhet, avslappning och sökning framåt neråt. Då kan man ta av tränset och rida lika mjukt och fint i balans och med formgivning ändå! Att uppleva denna harmoni i ridningen är en fantastisk känsla!!

Känslan att ha sin häst lös!

Här kommer några länkar som är väl värda att titta på om man är intresserad av Frihetsdressyr, tillit och samspel med sin häst!!!
 
 
 
 

| Svar

Senaste kommentarer

19.03 | 22:43

Hej. Jag vet inte ifall hemsidan är aktuellt fortfarande men om ni tillhandahåller inridning av unghästar får du gärna höra av dig till lillamyys@bredband.net

25.04 | 14:51

Hejsan vet att du ska till Lia och träna den 2 maj Är också intresserad av att vara med mitt mobnr 0760450998 Med vänlig hälsning Irene Henningsson

11.07 | 10:19

Hej har du rid/trick lektioner?
Min hemsida www.ctmahir.se Bor i Klockhammar och är väldigt intresserad av rida för dig. Mvh Camilla

20.03 | 15:17

Ålder och kunskapsnivå för ridlägret den 3-6 jul? Har en tjej på 11 år som ridit i 4 år för tränare. Just nu har hon en lite busig russfröken på 6 år.